Letos je na novo zaživel tehniški dan za 7. in 9. razrede Obleka naredi človeka.  Sedmi razred se je na tehniškem dnevu podal v svet kozmetike, saj je koža naš največji organ in zato ni nepomembno, kaj nanjo nanašamo.

V računalnici je sodelavka ZD Tolmin Paulina Rutar učencem pripravila predavanje na temo ličenja, o škodljivosti nekaterih sestavin kozmetike in primernosti ličenja za različne priložnosti. Poudarek je bil na uporabi naravne kozmetike, učenci pa so se seznanili tudi z zgodovino ličenja in oblačenja.

Kristina Kenda iz lokalnega podjetja Tela je učencem razkazala svoje naravne kozmetične izdelke in pripravila delavnico, nad katero so bili učenci zelo navdušeni. Izdelali so namreč vsak svoj balzam za ustnice iz kokosovega masla, čebeljega voska, vitamina E in eteričnega olja pomaranče, in ga še vročega vlili v stik – šminko.

Namen tehničnega dneva v devetem razredu je bil učence osveščati o kulturi oblačenja, o komunikacijskem potencialu oblačil in jim predstaviti zakonitosti primernega oblačenja za različne priložnosti in različne postave. Za učence smo pripravili dve zanimivi delavnici, ki sta ju vodila perspektivna strokovnjaka na modnem področju, domačina Karmen Koren in Dejan Fon Krajnik.

Karmen in Dejan sta po zaključku delavnic odgovorila na nekaj vprašanj novinarskega krožka.

Dejan, oblikovalec oblačil in dodatkov in zagovornik trajnostnega »no waste design-a«  je učence popeljal po svetu osebnega sloga oblačenja in kaj slog oblačenja pove drugim o nas, pogovor pa je tekel tudi o aktualni temi – kakšno  je primerno oblačilo in obutev za najstnike na valeti.

Karmen, ki se poleg oblikovanja unikatnih oblačil ukvarja s stilskim svetovanjem in med drugim kostumografsko sodeluje pri znani slovenski TV nadaljevanki,  je svojo delavnico posvetila vsakdanjemu oblačenju in analizi primerov, ki so jih pripravili učenci, poseben poudarek pa je bil na neetičnosti pri proizvodnji cenenih oblačil. Učencem je uspešno utemeljila pomen  reciklaže in predelave oblačil, nakupa oblačil iz druge roke, povabila pa jih je tudi k izmenjavi oblačil in dodatkov med sabo.

Na spodnjih povezavah punce najdete ideje za izdelavo in predelavo lastnih modnih kosov.

http://www.gurl.com/2015/06/16/easy-diy-tutorials-how-to-update-old-tshirts-into-tanks-bags-headbands/

http://destinationfemme.com/need-new-way-tie-scarf-weve-got-20-ways-vh/

Fantje pa se morda naučite zavezati kravato:

http://www.fabartdiy.com/how-to-tie-a-scarf-for-men-in-11-different-ways/

 

Besedilo sestavile: Špela Menič, 7. a in organizatorki TD Tanja Sivec Rutar in Petra Škrjanc

(Skupno 247 obiskov, današnjih obiskov 1)