Letos se je vseslovenskemu projektu Noč knjige, s katerim smo se s 400 prireditvami v 140 krajih po Sloveniji poklonili svetovnemu dnevu knjige, pridružila tudi naša šola.  Mednarodni dogodek, ki knjigo in branje postavlja na piedestal gradnikov zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev, spodbuja dvig bralne kulture in pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi.

Odkar je Unesco 23. april proglasil za svetovni dan knjige, ga slavimo po vsem svetu, zadnja leta tudi ponoči. S knjižnim ponočevanjem so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem, leta 2014 pa je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi prvič zaživela tudi v Sloveniji in Srbiji.

Z učenci 6. razreda smo se dobili v šoli v petek, 21. aprila, ob sedmi zvečer. Po namestitvi in pripravi ležišč s spalnimi vrečami v glasbeni učilnici so se učenci razdelili v dve skupini. Najprej smo se pogovarjali o projektu Noč knjige in pomenu knjig. Preko kvizovskih vprašanj smo spoznali proces nastanka knjige, od avtorja do bralca. S pomočjo računalniškega programa pa so potem učenci tudi sami ustvarili knjižno zgodbo. Ustvarjalni večer, ki se je nagibal v že zgodnje jutranje ure, smo zaključili z družabnimi igrami, branjem z lučkami in filmom Kradljivka knjig. Sobotni dan se je pričel z zajtrkom in drugim delom pravljičnega kviza, kateremu je sledila nagrada zmagovalni skupini.

Čar tega druženja je, da knjige in njihove bralce obsije zvezdna svetloba, kajti: “Šele ponoči izveš/ koliko zvezd/ je vrh neba./ Koliko bratov čutiš/ sredi srca.” (Srečko Kosovel)

Naj živi knjiga! Naj živimo bralci! 

          

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)