Naložbo sofinancira Evropski socialni sklad ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

 

NOVEMBER

PRIPRAVE NA MIKLAVŽEV SEJEM

Na centralni šoli se že pripravljamo na Miklavžev sejem in sicer smo se preizkusili v izdelovanju čokoladnih pralinejev. Bili so slastni.

 

 

Pri pripravah na Miklavžev sejem so nam na pomoč priskočili tudi učenci iz Drežnice. Pripravili smo sladke lizike.

 

 

Izdelke smo spakirali po vrečkah in jih okrasili z bleščečimi vrvicami. Zdaj smo že skoraj pripravljeni na Miklavžev sejem!

 

 

Na PŠ Drežnica smo s pridom izkoristili prve snežinke in uživali v snežnih aktivnostih.

 

 

MOJ POKLIC

 

V okviru projekta Popestrimo šolo smo začeli z dejavnostjo Moj poklic, pri kateri bodo imeli 8. in 9. razredi možnost spoznavati različne poklice, tako da si jih bodo ogledali v njihovem delovnem okolju ali pa nas bo predstavnik poklica obiskal na šoli.

V novembru smo tako z učenkami 8. in 9. razreda obiskali frizerski salon Tatjana in tam podrobneje spoznavali poklic frizerja.

 

 

Prav tako smo v novembru obiskali tudi podjetje TIK, ki se ukvarja z izdelavo medicinskih pripomočkov. V delovnem okolju so nam predstavili različne profile poklicev, ki jih v njihovem podjetju potrebujejo.

 

 

V novembru je bilo kar nekaj deževnih dni, tako da smo dejavnost Šport je zakon preložili v notranje prostore. Tako na podružnicah kot na centralni šoli smo se športno udejstvovali  na različne načine:

 

 

V novembru obeležujemo svetovni dan otrokovih pravic.  V ta namen smo si na PŠ Smast in PŠ Breginj ogledali nekaj prispevkov Infodroma o otrokovih pravicah in otroškem delu po svetu. Sledila je razprava. Za tem pa so učenci iz papirja izdelali ptice pravice v origami tehniki, na katere so ali narisali ali napisali želje in spodbudne misli za otroke, katerim so kršene njihove pravice.

 

 

Na PŠ Breginj sodelujemo v projektu Drugačnost nas bogati. Učenci se v okviru te dejavnosti učijo sprejemanja drugačnosti, strpnosti in sodelovanja v vse bolj raznoliki družbi. Skozi razprave o sprejemanju drugačnosti soljudi krepijo sposobnost empatije in drugih socialnih veščin.  V okviru te dejavnosti beremo različne slikanice na to temo, o njih razpravljamo ter ustvarjamo plakate in rišemo.

 

 

Prav tako pa smo na PŠ Breginj  v novembru organizirali tudi filmski večer na temo drugačnosti. Ogledali smo si animirano družinsko pustolovščino Khumba, ki govori o zebri, ki se rodi z zgolj polovico prog. Ogledu je  sledila razprava, v kateri smo se soočili z vprašanji, kot so »Koliko prog potrebuješ, da si zares zebra?« in » Če se Khumba ne neha osredotočati na svojo drugačnost, kdaj bo potem zadovoljen s tem, kar je?« Skratka, skozi razpravo smo gradili pozitivno samopodobo in ugotavljali, da je prav drugačnost tista, ki nas lahko bogati.

 

 

 

Na PŠ Drežnica smo v okviru dejavnosti Šport je zakon izvedli sprehod, na katerem smo obiskali najbolj zanimive turistične točke Drežnice.  Učenci so s ponosom predstavili svoj kraj.

 

 

V okviru dejavnosti Tečaj zdrave kuhinje smo na PŠ Drežnica in na PŠ Smast v novembru ustvarjali sladice iz kakija. Kaki velja za sadež jeseni, nekoč pa so ga imenovali celo za hrano bogov. Je namreč prava vitaminska bomba, saj je bogat z vitamini, minerali in antioksidanti. S podkrepljenim imunskim sistemom smo pripravljeni na zimo!

 

 

Na PŠ Drežnica in PŠ Smast smo preko kviza spoznavali pomen zdrave prehrane in prehrambeno piramido. Na koncu smo prehrambeno piramido tudi izdelali.

 

 

 

 

OKTOBER

Med jesenskimi počitnicami so se nekateri učenci udeležili Tabora robotike, ki ga je letos organiziral Posoški razvojni center v okviru projekta Partnerstvo za kadre. Učenci  so pri delavnici Robotika uvodoma spoznali program in osnove programiranja ter sestavili in programirali robote. Pri delavnici Elektronika pa so začeli z osnovami elektronike, nato so sestavili elektronsko vezje, ki so ga v zaključnem delu včerajšnjega dne tudi programirali.  Bilo je ustvarjalno in poučno!

 

 

Na PŠ Smast smo v jesen vstopili z jesensko pravljico, ki nas je pričakala skrita pod jesenskim listjem v škatli presenečenja.

 

 

Jesensko listje iz škatle presenečenja smo kasneje uporabili za ustvarjanje izdelkov z jesenskimi motivi.

 

 

V okviru delavnice Beremo skupaj smo na PŠ Smast sodelovali v projektu Filozofija za otroke. Ob prebiranju slikanice Drevo ima srce so učenci razmišljali o pomembnih življenjskih temah (etape življenja, odnosi, darovanje, sreča, ljubezen in prijateljstvo).

 

 

Na centralni šoli nadaljujemo z delavnico Makrame tehnika izdelovanja nakita. Vozlanje nam gre že precej dobro od rok. V zapestnicah so že vidni prvi vzorci!

 

 

V začetku oktobra smo se s 3.in 4. razredi iz PŠ Drežnica priključili 8.razredom iz 0Š Kobarid na Jestivalu. Pripravljali smo Kobariške štruklje, po katerih je dišalo daleč naokoli.

 

 

Tako na centralni šoli kot na PŠ Smast in PŠ Drežnica smo si okrepili imunski sistem z jesenskimi smoothiji. Bili so nadvse okusni!

 

V organizaciji Triglavskega narodnega parka smo s sedmimi razredi obisk ali biosferni park Nockberge v Avstriji.

 

 

Na vseh štirih šolah je šport še kako zakon!

Na PŠ Smast v oktobru nismo imeli sreče z vremenom, zato smo večnamenski prostor spremenili v telovadnico.

 

 

Na PŠ Breginj smo se odpravili na sprehod in si ogledali staro vaško jedro ter nabirali jesenske plodove.

 

 

Na PŠ Drežnici smo se zabavali na zunanjem igrišču, ki ima lep razgled na okoliške gore.

 

 

Tudi na centralni šoli smo uživali v športni rekreaciji.

 

 

SEPTEMBER

Vstopili smo v novo šolsko leto in s septembrom so se že začele tudi prve dejavnosti. Spodaj si lahko ogledate na kakšne načine smo poskrbeli za popestritev na šoli v septembru.

Na Podružnični šoli Breginj smo poskrbeli za šolski sadovnjak, ki je letos bogato obrodil. Obirali smo sladke slive in okusna jabolka. Pri tem smo se zabavali in uživali v čudovitih sadnih okusih.

 

 

Sušenje sadja je super način, kako si narediti zdrave posladke za jesenske in zimske dni. Prvi razred na Podružnični šoli Breginj je poskrbel, da se bodo na šoli lahko s posušenimi jabolčnimi krhlji še dolgo sladkali.

 

 

Na Podružnični šoli Smast smo v septembru predvsem športali. Izkoristili smo toplo in sončno vreme in se športno udejstvovali na zunanjem igrišču pred šolo. Bilo je zabavno!

 

 

Poleg športanja smo na Podružnični šoli Smast uživali tudi ob branju na toplem jesenskem soncu.

 

 

V Drežnici pa je v septembru iz šole dišalo po štrukljih. S 3. in 4. razredom se namreč pripravljamo na Jestival okusov in umetnosti, kjer se bomo na svoji stojnici predstavili z izdelovanjem štrukljev. Obiščite nas 6. oktobra na festivalu in se prepričajte o naših kuharskih veščinah. Obljubljamo, da vam ne bo žal!

 

 

V septembru je v Kobaridu potekalo Evropsko prvenstvo v natančnosti pristajanja z jadralnimi padali. Na otvoritvi omenjenega prvenstva so tekmovalce različnih držav do odra pospremili učenci naše šole.

 

 

Konec septembra smo na centralni šoli začeli z Makrame delavnico. Makrame je starodavna umetnost vezanja vozlov v določene vzorce, ki se lahko uporabljajo za različne ustvarjalne namene. Na delavnici smo najprej začeli z ustvarjanjem zapestnic – ampak, kdo ve kam vse nas bo še popeljala ustvarjalna domišljija?

 

 

Tudi med poletnimi počitnicami so na šolah potekale različne aktivnosti. Oglejte si jih spodaj.

Med poletnimi počitnicami smo s starejšimi učenci izvedli tudi tri turno kolesarske izlete. Dvakrat smo za prevoz malce višje na naše okoliške hribe izbrali naš Hop on – hop off avtobus. Odpeljal nas je do planine Kuhinja in naslednji dan do vasi Avsa. Seveda smo naprej še kolesarili. Prvi izlet smo izpeljali preko Planice do vasi Koseč in naprej do Kobarida. Drugi izlet smo iz Avs nadaljevali proti Idrski planini do Mrzlega vrha. Tretji izlet pa je bil nagrada za trud prejšnjih dni. Pri agenciji Positive sport smo si izposodili e-kolesa. Z njimi smo odšli iz Kobarida do planine Zaprikraj. Kar znese več kot 1000 višinskih metrov. Seveda smo bili vsi navdušeni nad e-kolesi. Električna mobilnost je povezana tudi s športom.

 

Med poletnimi počitnicami smo na podružničnih šolah Smast in Drežnica imeli tečaj rolanja. Učenci so veselo rolali in se naučili veliko novega.

 

Ob koncu šolskega leta je zopet potekal Kobariški sejem. Tudi tam smo sodelovali. Pripravili smo slastne smutije za obiskovalce sejma.

 

Z olimpijskim komitejem slovenije smo sodelovali na natečaju “Olimpijska bakla”. Ker je naša učenka Ivana Lišter osvojila prvo nagrado v kategoriji osnovnih šol, je njej in njenim učencem Olimpijski komite slovenije organiziral poseben izlet z ogledom slovenskega izobraževalnega olimpijskega centra in kopanjem v vodnem mestu Atlantis. Vsi so prejeli tudi praktične nagrade, ki jih je podelil slovenski gimnastični as Mitja Petkovšek.

 

S skupino plezalcev smo v kampu Koren očistili plezalno steno in njeno okolico. Ker imajo v kampu tudi električni avtomobil smo vse kar se je nabralo ekološko odpeljali na njihovo deponijo. Plezanje, čiščenje in ekologija gredo skupaj z roko v roki.

 

Ker smo pridno sestavljali naš elastomobil, smo se udeležili tudi državnega tekmovanja elastomobilov. Potekalo je v Ljubljani na Kongresnem trgu. Ker je tekmovanje potekalo že 15 – ič je bila tudi konkurenca močna. Z našo “raketo” smo se uvrstili v zlato sredino. Vse pohvale fantom za dobro izdelan elastomobil.

 

Zimske radosti v okviru projekta popestrimo šolo:

Pri popestrimo šolo treniramo tudi smučarske skoke. Spodaj si lahko ogledate priprave na nedeljsko tekmo, ki bo na skakalnicah pri Drežnici.

 

Med zimskimi počitnicami se je veliko aktivnosti dogajalo na snegu.

Odšli smo na zimski pohod s krpljami do lovske koče na Planici.

 

Bili smo tudi na smučišču Cerkno

 

Pripravljali smo teren za spomladansko plezanje. Balvani v okolici Kobarida so primerni za plezanje, le očistiti jih je potrebno. Skupina plezalcev v okviru projekta Popestrimo šolo je pridno zagrabila orodje in očistila veliko skalo. Pridni!

 

Učenci, ki so sodelovali pri predstavitvi šole na kobariškem sejmu, so bili nagrajeni s smučarskim izletom. Imeli smo se lepo.

 

Ptički pri nas niso lačni, saj redno skrbimo da imajo dovolj hrane. Najlepša hvala učencem, 8. razreda, ker so izdelali krmilnico.

 

TUDI NOVEMBRA IN DECEMBRA SMO BILI PRIDNI.

Bili smo tudi na Miklavževem sejmu, kjer smo predstavljali našo šolo z izdelki učencev. Mmmmm… je bilo dobro.

 

V okviru projekta POPESTRIMO ŠOLO smo se prijavili na natečaj “Olimpijska bakla” v okviru OLIMPIJSKEGA KOMITEJA SLOVENIJE. Učenci so izdelali s tehniko linoreza, grafike na temo olimpijskih iger. Nekaj slikic si lahko ogledate spodaj, ostale pa bodo razstavljene na centralni šoli.

 

Prvi razredi v Kobaridu so pa zares hitri.

 

Izdelali bomo pravi avtomobil s pogonom na vzmet in elastike – ELASTOMOBIL.

 

V Breginju smo imeli delavnice “Šport je zakon”.

 

MED KROMPIRJEVIMI POČITNICAMI SMO SE UDELEŽILI ROBOTIKE:

Udeleženci delavnice so programirali in ustvarili prave robote.

 

NA PODRUŽNICAH JE ŠPORT TUDI ZAKON:

 

NEKATERI PA NAJRAJE PLEZAMO:

 

V DREŽNICI BEREMO IN SE GREMO GLEDALIŠČE:

 

TUDI ŠOLSKE KOTIČKE UREJAMO:

 

NEKAJ UTRINKOV IZ DELAVNICE ŠPORT JE ZAKON:

 

ZNANJE JE LAHKO BOLJŠE – USTVARJANJE IGRE SPOMIN:

 

POČITNIŠKE AKTIVNOSTI: