Med glavnim šolskim odmorom, 26. oktobra 2017, je zbrane na otvoritvi razstave Barok skozi otroške oči v šolski knjižnici najprej pozdravila šolska glasbena skupina Into music z avtorsko pesmijo Angelike Volarič  Res si ti. Po pozdravnem nagovoru ravnateljice Melite Jakelj je knjižničarka Nina Levpušček Melinc povedala nekaj besed o aktivnostih v mesecu šolskih knjižnic. Učenci prvega in drugega razreda so praznovali rojstni dan  Muce Copatarice. V šolski knjižnici smo se razveselili tudi obiska predšolskih otrok iz sosednjega vrtca. Z učenci tretjega razreda smo pričeli z branjem v nadaljevanjih. Vsak teden komaj čakamo, da izvemo nadaljevanje norčij Tonje iz Hudega brega. Učenci četrtega razreda so začetek meseca oktobra prišli v šolsko knjižnico po Potujoči bralni kovček, s katerim želimo povezati šolsko knjižnico s starši in učenci. Družine želimo spodbuditi k družinskemu branju, razvijati bralno kulturo. V kovčku se skrivajo raznovrstne zanimive knjige za učence in tudi za njihove starše. V šolsko knjižnico smo povabili tudi učence petih razredov. Pogovarjali smo se o pomenu branja, o bontonu v knjižnici, vrsti in postavitvi gradiva, primerjali smo šolsko in splošno knjižnico, govorili pa smo tudi o vsebinah knjig, ki so na seznamu za bralno značko.

 

 

Razstavo originalnih grafičnih listov na temo Barok skozi otroške oči je otvorila likovna pedagoginja Petra Škrjanc. Izdelki so nastali na povabilo Centra arhitekture Slovenije iz Ljubljane in projektne skupine Igriva arhitektura iz Prage, organizatorke Tedna arhitekture 2017. Letošnji teden arhitekture se je začel avgusta v Parizu z otvoritvijo razstave otroških izdelkov na temo baroka  s celega sveta. Prva postavitev razstave je bila v preddverju Unescovega sedeža v Parizu , v septembru pa so izdelke razstavili na Češkem, najprej v Pragi, kasneje pa bodo na ogled še v nekaterih drugih čeških mestih.

Razstavljalo je tudi šest naših učencev, ki so v šolskem letu 2016/17 obiskovali 3. in 4. razred PŠ Smast, 3. in 4. razred PŠ Drežnica in 4. razred na centralni šoli. Ker je bil izbor za razstavo v Parizu zelo omejen, nastali izdelki pa vsi po vrsti zanimivi in lepi, se je likovna pedagoginja odločila, da postavi razstavo vseh grafik v galeriji šolske knjižnice.

Vse matrice so bile odtisnjene v dveh izvodih v tehniki kolažnega-montažnega tiska. Glavno matrico smo navaljali z belo barvo, čeznjo položili detajle v zlati barvi, nato pa vse skupaj ročno odtisnili na črno podlago. S tem smo poskušali ujeti ene od pomembnih značilnosti baročne umetnosti, svetlo-temni kontrast oziroma tako imenovani »chiaro-scuro« ter baročno pozlato.

Na kobariškem predstavljajo baročno umetnost predvsem oltarji v cerkvah v Kobaridu, Svinu in Sužidu, zato tudi motivi na grafikah prikazujejo oltarje, kipe Marije in svetnikov, male angelčke – puttije, angelske glavice ter svedraste stebre, ki so bili tipični prav za obdobje baroka.

(Skupno 730 obiskov, današnjih obiskov 1)