2016_vrsno1

Vrsno-Gregorčičev planinski raj

9. novembra smo imeli učenci 7. razreda kulturni dan. Na Vrsnem nas je pričakala prijazna gospa. Najprej nam je opisala pesnikovo življenje in delo, nato smo izvedli naš kulturni program. Ko smo končali, smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je odšla v zgornje prostore, kjer si je ogledala literarni del. Mi pa smo ostali v črni kuhinji in izbi. Začeli smo reševati učne liste. Ko smo odgovorili na vsa vprašanja, smo se zamenjali z drugo skupino. Po ogledu Gregorčičeve rojstne hiše smo odšli na konec vasi, od koder se vidi Gregorčičev slap. Nato smo se na Libušnjah ustavili še v cerkvi, kjer je Gregorčič pel novo mašo. Kulturni dan se mi je zdel zanimiv. V spomin se mi je najbolj vtisnila Gregorčičeva spalnica.

Aljaž Mašera, 7.a

 

Kulturni dan je name naredil močan vtis, ker sem spoznala, kako je naš goriški slavček ljubil te kraje. Izvedela sem, kako je Gregorčič v svojih pesmih napovedal prihajajočo vojno in opisal hrepenenje  po planinskem svetu. Deroča Soča mu je prinašala pozdrave z gora. Dojela sem, kako mora človek ljubiti svojo domovino. Najbolj mi je ostala v spominu zibelka in stenska ura.

Kristina Skočir, 7.a

V izbi so mojo pozornost pritegnila moška in ženska imena iz Gregorčičevega rodu. Sploh si nisem predstavljala, da je to tako obširno. Kulturni dan mi je še bolj približal pesnika Simona Gregorčiča in sedaj ga vidim v popolnoma drugi luči.

Polona Faletič, 7.a

V spominu mi je najbolj ostala Gregorčičeva izba, v kateri je razstavljeno družinsko deblo. Zapisana so imena prednikov po materini in očetovi strani. Črna kuhinja mi je bila tudi všeč, a motilo me je to , da ni imela dimnika.

Eva Klara Kramar Roš, 7.a

 

Mentorica: Marinka Velikonja

2016_vrsno3       2016_vrsno4

 

2016_vrsno6     2016_vrsno7

 

(Skupno 582 obiskov, današnjih obiskov 1)