V sklopu projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala smo že drugo leto učenci 4. razreda OŠ Kobarid in učenci 6. razreda OŠ Podbrdo obiskali Bevkovo domačijo, se družili in navezali  stike.

bevk

Izpred šole smo se z avtobusom odpeljali do železniške postaje Most na Soči. Tam smo vstopili na pisan vlak, ki pelje vse do Jesenic. Naša postaja je bila Hudajužna. Skozi okno vlaka smo opazili  vmesne postaje Klavže, Kneža in Grahovo. Vožnja je hitro minila in že smo morali izstopiti.

most

 

 

 

 

 

 

 

Na postaji nas je čakal vodič Igor. Vodil nas je do makadamske poti, ki pelje v Zakojco. Tam so nas pričakali učenci 6. razredov OŠ Podbrdo in njihova učiteljica. Skupaj smo se odpravili na pot.Do Zakojce smo hodili približno eno uro. Pod Bevkovo domačijo smo pomalicali. Jedli smo domači kruh, suho sadje in pili čaj.

pa

 

 

 

 

 

 

 

Sledil je zanimiv ogled hiše z vodnikom iz Idrijskega muzeja. Po ogledu smo se odpravili po poti do Bukovega, kjer je France obiskoval šolo. Lovili  smo se,  se igrali pastirske igre, prepevali in si nagajali. Čeprav je bila pot senčna, nam je bilo zelo lepo. Na poti smo imeli čudovit razgled na Baško Grapo.

passeig

 

 

 

 

 

 

 

Na koncu smo si od zunaj pogledali še hišo, ( nekdanja šola na Bukovem ) v katero je Bevk vsak dan hodil po znanje. Domov smo se vrnili veseli in polni novih spoznaj.

slupaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napisale: Bojana Baskar in Aurora Calvet

(Skupno 247 obiskov, današnjih obiskov 1)