Mobili

Bi se želeli v kakšnem prostoru počutiti bolje?

Vzroki za neugodje so lahko različni, od povsem merljivih, kot na primer temperature, kvalitete zraka in svetlobe, do tistih, ki jih ljudje zaznavamo na bolj neopisljive načine.  Vzhodne kulture to opisujejo kot pretok energije, prane, či-ja, gotovo ste že slišali za feng-shui – bolj prizemljeni zahodnjaki pa se s temi pojmi srečujemo bolj naključno in se z njimi ukvarjamo v toliko, kolikor nam osebna prepričanja to dopuščajo.

Prostor naše šolske knjižnice je sicer velik, stropi so visoki, med odmori je polna življenja – vendar pa zaradi prostorske umeščenosti nima oken in neposrednega dotoka svetlobe in zraka.

Da bi poživili energetski pretok v naši knjižnici in s tem obogatili njene nevidne kvalitete, smo z učenci izdelali gibljive kipe-mobile in jih obesili s stropa knjižnice.

Trije večji mobili na temo ″čarobnega gozda″ so skupinsko delo učencev izbirnega predmeta likovno snovanje 1 in likovno snovanje 2. Z učenkami sedmega razreda smo izdelale male keramične reliefe dreves, učenci osmega razreda pa so se ukvarjali s prostorsko risbo iz žice, izdelali pa so tudi ogrodje, na katerega smo vse skupaj obesili in pri tem iskali ravnotežje celotne kompozicije. Vmes smo vpletli ogledalca, ki po eni strani odsevajo barvite reliefe, po drugi strani pa skupaj z žičnatimi skulpturami ustvarjajo preplet odsevov in odbleskov.

Ali nam je z umetniškimi sredstvi uspelo prestaviti energijo v naši knjižnici v višjo prestavo ali pa so izdelki le poživitev za oči – oglejte si sami in se prepričajte …

 

Petra Škrjanc, prof. likovne pedagogike

Spletna objava in foto: Martina Kozorog Kenda

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)